Ветхий Завет — книга Руфь

Ветхий Завет книга Руфь

Глава 1.

1 И бысть внегда судяху судии, бысть глад на земли. И иде муж от вифлеема иудина обитати в селе моавли, сам и жена его, и два сыны его:
2 имя же мужеви елимелех, имя же жене его ноемминь и имя двема сынома его маалон и хелеон, ефрафейстии от вифлеема иудина. И приидоша в село моавле, и беша тамо.
3 И умре елимелех муж ноемминин, и остася она и оба сыны ея:
4 и пояста себе жены моавитския: имя единей орфа и имя вторей руфь: и жиша тамо до десяти лет.
5 И умроста оба сыны ея, маалон и хелеон, и остася жена от мужа своего и от обоих сыновъ ея.
6 И воста она и обе снохи ея, и возвратишася с села моавля: зане услыша на селе моавли, яко присети господь людий своих дати им хлебы.
7 И отиде от места, идеже бе, она и обе снохи ея с нею, и идяху в путь возвратитися в землю иудину.
8 И рече ноемминь обема снохама своима: идите убо, возвратитеся каяждо в дом отца своего: да сотворитъ господь с вами милость, якоже сотвористе со умершими и со мною:
9 да даст господь бог вам обрести покой коейждо в дому мужа своего. И целова я: они же воздвигоша гласы своя и плакашася,
10 и рекоша ей: ни, но идем с тобою в люди твоя.
11 И рече ноемминь: обратитеся убо, дщери мои, вскую идете со мною? или еще мне сынове во утробе моей, и будут вам мужи?
12 возвратитеся убо, дщери мои и отидите, яко состарехся, и не буду мужу: аще же бых и рекла, яко у мене есть надежда, да буду мужу и рожду сыны,
13 вы ли пождете их, дондеже возрастутъ? и вы ли удержитеся, да не будете иному мужу? ни, дщери мои, яко горько бысть мне паче вас, яко изыде на мя рука господня.
14 И воздвигоша гласы своя, и плакаша паки. И целова орфа свекровь свою, и возвратися в люди своя, руфь же последова ей.
15 И рече ноемминь к руфе: се, возвратися ятровь твоя к людем своим и к богом своим, возвратися убо и ты вслед ятрове своея.
16 И рече руфь: не срящи мене то, еже оставити тебе или обратитися мне от тебе, но идеже идеши ты, и аз пойду, и идеже водворишися ты, водворюся и аз: людие твои людие мои, и бог твой бог мой:
17 и идеже аще умреши, умру и тамо погребуся: тако да сотворит мне господь, и сия да приложит, яко смерть разлучит между мною и тобою.
18 Видевши же ноемминь, яко укрепися она ити с нею, умолче глаголати к ней ктому.
19 Идосте же обе, дондеже приидосте в вифлеем. И бысть егда приидосте они в вифлеем, и возгласи весь град о них, и рекоша: еда сия есть ноемминь?
20 И рече к ним: не зовите убо мене ноемминь, но зовите мене горька: яко исполни мя горести вседержитель зело:
21 аз исполнь отидох, и ныне тщу мя возврати господь: и вскую мя нарицаете ноемминь, господь смири мя и вседержитель озлоби мя?
22 И возвратися ноемминь и руфь моавитиня сноха ея с нею, обращающияся с села моавля: и приидосте в вифлеемъ в начале жатвы ячменя.

 

Глава 2.

1 И бе муж знаемый мужу ноемминю: муж же силенъ от рода елимелехова, имя же ему вооз.
2 И рече руфь моавитиня к ноеммини: да иду убо на ниву и соберу класы вследствующи, идеже аще обрящу благодать пред очима его. Рече же ей: иди, дщи (моя).
3 И иде, и пришедши собираше на ниве вследствующи жателем: и прииде по случаю в часть нивы воозовы, иже от сродства елимелехова.
4 И се, вооз прииде от вифлеема и рече жнущим: господь с вами. И реша ему: да благословит тя господь.
5 И рече вооз отроку своему стоящему над жатели: чия отроковица сия?
6 И отвеща отрок стояй над жнущими, и рече: отроковица моавитиня есть, пришедшая с ноемминою от села моавля:
7 и рече: да соберу ныне и сложу в снопех по следу жнущих: и прииде, и ста от утра даже и до вечера, и ни мало почи на ниве.
8 И рече вооз к руфе: слыши, дщи, не ходи собирати на ниву ину, и ты да не отидеши отсюду: но зде прилепися ко отроковицам моим,
9 и очи твои да будут на ниве, идеже жнут, и да ходиши вслед их: се, заповедах отрокомъ не коснутися тебе: и егда возжаждеши, и да идеши к сосудом, и пиеши отнюдуже черплют отроцы.
10 И паде (отроковица) ниц и поклонися до земли, и рече ему: что яко обретох благодать предъ очима твоима, еже познати мя, аз же есмь странна?
11 И отвеща вооз и рече к ней: возвещением возвестися мне, елика сотворила еси со свекровию твоею по умертвии мужа твоего, и како оставила еси отца твоего и матерь твою и землю рождения твоего, и пришла еси в люди, ихже не ведала от вчера и третияго дне:
12 да воздаст господь дело твое, и да будет мзда твоя исполнь от господа бога израилева, к немуже пришла еси уповати под крилома его.
13 она же рече: обретох благодать пред очима твоима, господине мой, яко утешил мя еси, и яко глаголал еси в сердце рабы твоея, и се, аз буду яко едина от рабынь твоих.
14 И рече ей вооз: уже час ясти, приближися убо семо, да яси хлеб мой, и омочи укрухъ твой во оцет. И сяде руфь от страны жателей: и подаде ей вооз пряжмо, и яде и насытися, и оста:
15 и воста собирати. И заповеда вооз отроком своим, глаголя: среде снопов да собирает, и не посрамите ю:
16 и носяще носите ей, и отлагающе отлагайте ей от снопов, и оставите ю собирати и ясти, и не возбраните ей.
17 И собира до вечера на ниве, и измлати еже собра, и бысть яко ифи мера ячменя:
18 и взя, и прииде во град. И виде свекровь ея еже собра: и изъемши руфь от недр своих, даде свекрови своей, еже оставила, от нихже насытися.
19 И рече к ней свекровь ея: где еси собирала днесь, и где работала? да будет благословен познавый тя. И поведа руфь свекрови своей, где работала, и рече: имя мужу вооз, у негоже работах днесь.
20 Рече же ноемминь снохе своей: благословен есть господем, яко не остави милости своея с живыми и со умершими. И рече ей ноемминь: ужик есть нам мужъ той, и есть от ужик наших.
21 И рече руфь ко свекрови своей: и мне убо рече: ко отроковицам моим пристани, дондеже скончают всю жатву, яже есть мне.
22 И рече ноемминь к руфе снохе своей: благо, дщи, яко ходила еси со отроковицами его, и не сопротивятся тебе на иней ниве.
23 И приста руфь ко отроковицам воозовым собирати (класы), дондеже скончася жатва ячменя и пшеницы: и седе со свекровию своею.

 

Глава 3.

1 Рече же ей ноемминь свекровь ея: дщи (моя), не поищу ли тебе покоя, да благо ти будетъ?
2 и ныне вооз не ужик ли нам, идеже со отроковицами его была еси? се, той веет на гумне ячмень сея нощи:
3 ты же измыйся, и помасти лице твое, и облецыся в ризы твоя (светлыя), и изыди на гумно: не явися мужу, дондеже скончает ясти и пити:
4 и будет внегда уснути ему, и познаеши место, где ляжет, тамо да внидеши, и открыеши у ног его, и ляжеши: и той повесть тебе, яже имаши творити.
5 И рече руфь к ней: вся елика речеши мне, сотворю.
6 И иде на гумно, и сотвори по всему, елика заповеда ей свекровь ея.
7 И яде вооз и пи, и возблажа сердце его, и иде спати со страны стога: она же прииде втай, и откры яже у ног его, и ляже.
8 И бысть в полунощи, ужасеся муж и возмятеся, и се, жена лежит у ног его:
9 и рече (ей воозъ): кто еси ты? она же рече: аз есмь руфь раба твоя, да возложиши крило твое на рабу твою, яко ужик ты еси.
10 И рече вооз: благословена ты господем богом, дщи, яко разблажила еси милость твою последнюю паче первыя, еже не ити тебе вслед юнот, аще убог, аще богат:
11 и ныне, дщи, не бойся: вся елика речеши, сотворю тебе: весть бо все племя людий моих, яко жена силы ты еси:
12 и ныне поистинне ужик есмь аз: но еще есть ужик ближший мене:
13 прележи сию нощь, и будет заутра аще приимет тя, то благо: да поймет: аще ли не восхощет пояти тебе, то поиму тя аз, жив господь: прележи до заутрия.
14 И лежа у ног его до заутрия: она же воста, прежде неже познати мужу подруга своего. И рече вооз: да не увестся, яко приходила жена на гумно.
15 И рече ей: принеси покрывало еже на тебе, и держи е. она же держа е, и намери ей шесть мер ячменя, и заде ей: и иде во град.
16 И прииде руфь ко свекрови своей. она же рече ей: что есть, дщи? И поведа ей вся, елика сотвори ей муж.
17 И рече ей: шесть мер сих ячменя даде ми, глагола бо ко мне: да не идеши тща ко свекрови своей.
18 она же рече: седи, дщи, дондеже увеси, како падет слово: не умолчит бо муж, дондеже совершится слово днесь.

 

Глава 4.

1 И вооз прииде ко вратом и седе тамо: и се, ужик мимоидяше, о немже глагола вооз. И рече ему вооз: уклонився сяди зде. он же уклонися и седе.
2 И поя вооз десять мужей от старейшин града, и рече: сядите зде. И седоша.
3 И рече вооз ужику: часть села, яже есть брата нашего елимелеха, яже дадеся ноеммине возвратившейся от села моавля:
4 аз же рекох: явлю тебе сие во ухо твое, глаголя, пристяжи пред седящими и пред старейшины людий моих: и аще ужичествуеши, ужичествуй: аще же не ужичествуеши, повеждь ми, да ведаю: яко несть разве тебе еже ужичествовати ближший, и азъ есмь по тебе. он же рече: аз есмь, ужичествую.
5 И рече вооз: в день в оньже пристяжеши село от руки ноеммини, и от руфы моавитяныни жены умершаго, и сию достоит ти пояти, да возставиши имя умершаго в наследие его.
6 И рече ужик: не возмогу ужичествовати себе, да не разсыплю наследия моего: ужичествуй себе ты ужичество мое, аз бо не возмогу ужичествовати.
7 И сие управление бысть прежде во израили о ужичествовании и о пременении, еже укрепити всякое слово: и иззуваше муж сапог свой, и даяше подругу своему ужичествующу ужичество его: и сие бяше свидетелство во израили.
8 И рече ужик воозу: пристяжи себе ужичество мое. И иззув сапог свой, даде ему.
9 И рече вооз старейшинам и всем людем: свидетеле вы днесь, яко пристяжах днесь вся, яже елимелехова, и вся елика суть хелеонова и маалонова, от руки ноеммини:
10 ксему же руфь моавитяныню жену маалоню поемлю себе в жену возставити имя умершаго в наследие его, да не погибнет имя умершаго от братии его и от племене людий его: свидетеле вы днесь.
11 И отвещаша вси людие иже у врат: свидетеле есмы. И старейшины реша: да даст господь жене твоей, входящей в дом твой, якоже рахили и яко лии, яже создаша обе дом израилев, и сотвориша силу во ефрафе, и будет имя в вифлееме:
12 и буди дом твой якоже дом фаресов, егоже роди фамарь иуде, от семене твоего даст тебе господь от рабы сея чада.
13 И поя вооз руфь, и бысть ему жена, и вниде къ ней: и даде ей господь зачати, и роди сына.
14 И рекоша жены к ноеммине: благословен господь, иже не разсыпа ужика твоего днесь, и прозовется имя твое во израили,
15 и будет тебе во обращающаго душу и в прекормление старости твоея, яко сноха твоя, возлюбившая тебе, роди сына, яже есть блага тебе паче седми сынов.
16 И взя ноемминь отроча, и положи е на лоне своем, и бысть ему кормилица.
17 И прозваша соседи имя его, глаголюще: родися сынъ ноеммине. И нарекоша имя ему овид: сей есть отец иессеа, отца давидова.
18 И сия родства фаресова: фарес роди есрома:
19 есром же роди арама: арам же роди аминадава:
20 аминадав же роди наассона: наассон же роди салмона:
21 салмон же роди вооза: вооз же роди овида:
22 овид же роди иессеа: иессей же роди давида.

Вам понравилась молитва - оцените?



Есть молитвы, которые одинаково важны для всех верующих и для католического и православного христианина   Отче Наш  Радуйся Мария  Псалом 90  Молитва Символ Веры

Рекомендуем прочитать Молитвы